bejelentkezés
regisztráció

A zene és a bor 2008 Január 1. 01:00

Hogy is kezdődött az Ön életében a borszenvedély?

Van nekem egy zenekarom, ami nem a Favágók, hanem egy baráti társaság, ahol az én legjobb barátom, a szaxofonos úgy döntött, hogy ő soha többet nem iszik égetett szeszt. Mert egyébként a zenész ember mindig iszik, nem feltétlenül keményen, hanem inkább élvezettel. Amikor az én barátom elkezdett borozni, rájött, hogy ez jó. Szerintem ő hatására mondtam én is, hogy akkor nézzük meg, hogy mi a jó a borban. Mentségemre legyen mondva, hogy a rendszerváltás előtt iszonyatos helyzetben volt a magyar borászat, mi pedig abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy pont, amikor a bor felé kezdtünk fordulni, akkor jöttek fel a magyar borászok.

Hogy változott a bor megítélése az utóbbi tíz évben a baráti körben?

Ma már ott tartok az én barátommal és egyre bővülő baráti körömmel, hogy nagyon magas szinten tudunk inni, és erre mi büszkék is vagyunk. Annyira fontos már nekünk ez a kérdés, hogy igyekszünk fellépni a tudatosan rossz bort forgalmazók ellen. Óriási károkat okoz ugyanis a magyar bor hírnevének, amikor például egri bikavér elnevezéssel löttyöket terjesztenek szét a világban. Ezért van az, hogy sok egri és szekszárdi termelő ma is tartózkodik attól, hogy így nevezze meg borait.

Vannak hétköznapi és ünnepi borok?

Nálam otthon külön helyen tartózkodnak a hétköznapi borok és az ünnepi borok. A hétköznapi borok sem rosszak persze. A feleségemmel esténként – most már előfordul az is, hogy az ő kifejezett kérésére – gyakran kinyitunk egy palack bort. A hétköznapi bor szerintem, hozzátartozik a normális, kultúrált gasztronómiához. Nem kell hozzá alkalom sem, de amikor jó bort nyitunk ki, az már alkalom. Egy különleges borhoz viszont társaság is kell, barátok, akikkel megbeszéli az ember. A barátom, akiről korábban már beszéltem, a szaxofonos, elköltözött egy új lakásba, én pedig alig vártam már, hogy hordhassam hozzá a jó borokat, mert ez egy jó alkalom. Lejátszunk egy nótát, kóstolunk, lejátszunk egy nótát, kóstolunk. A világon nem sok jobb van ennél.
Most jár először a Borfaluban?

Ugyan, dehogy. Ez nem az első alkalom ezen a rendezvényen, már több éve látogatom, és egyre jobban érzem magam. Elégedett vagyok azzal, ahogy ezt megszervezték. Nagy sok a jó borász a kiállítók között. Akkor nézzük is meg a következő bort…
©2006 - www.borfalu-borteka.hu | minden jog fenntartva